neděle 10. března 2013

Gertrude Jekyll

Gertrude Jekyll byla úchvatná dáma, malířka, spisovatelka a jedna z nejvýznamnějších zahradních architektek vůbec. Žila a tvořila na přelomu 19. a 20. století (zemřela v roce 1932). Její úchvatné zahrady můžeme vidět nejen v Anglii ale i v Evropě a velmi oblíbená byla také v Americe.
Díky svému "malířskému vidění" uměla naprosto perfektně a neopakovatelně zkombinovat trvalkové záhony. Postupně nakvétající barvy, perfektně ladící s obrovským citem pro odstín. Její zahrady jsou přímo snové a přitom vypadají jakoby tam vše rostlo naprosto přirozeně, odjakživa.
No a abych jenom nekecala, tak i pár obrázků a fotek.

Nejdřív kreslené návrhy:





A teď skutečné zahrady :









A tady je ta úžasná dáma.
Seznamte se - Gertrude Jekyll :


Slavný pěstitel růží, David Austin, po ní pojmenoval nádhernou, staroanglickou, růžovou růži.
Tady je :



3 komentáře:

  1. ...moc jsi mně tímhle příspěvkem potěšila,miluju anglické zahrady a růži Gertudu Jekyll mám to potěšení mít na svém záhonku a vřele doporučuji...je to nádherný nezmar :o),který kvete od června do října...ještě v listopadu měla nerozkvetlá poupata.Nechtěně se ze mně stala sběratelka starých anglických růží od Davida Austina :o))
    Moc děkuji Mokopa

    OdpovědětVymazat
  2. David Austin, můj oblíbený Angličan. Potkala jsem se s touto firmou v Holandsku na výstavě a bylo to úžasné. V té době u nás ještě neměli žádné zastoupení, ale byli ochotní poslat i menší množství růží. Miluji jejich růže, ale nemám je kam dát. A tak závidím všem, kteří mají dostatečně velkou zahradu. Děkuji a přeji brzké jaro :-)) Maru

    OdpovědětVymazat